Lännenratsastus

"The horse, with beauty unsurpassed, strenght immeasurable and grace unlike any other, still remains humble enough to carry a man upon his back."
-Amber Senti

1merihilla.jpg

Lännenratsastus on ihmisen ja hevosen saumatonta yhteistyötä

Lännenratsastus ei ole villihevosrodeota tai lännenelokuvien rajua menoa,
vauhtia ja vaaratilanteita. Se on karjapaimenten työhön perustuva
käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji, jonka
hienouksien hallinta vie ihmisiän.
Koko maailmassa kovaa vauhtia suosiotaan kasvattava lännenratsastus

 (western riding) on kehittynyt nykyiseen muotoonsa karjapaimenten käytännön
työn ja keskinäisen kisailun pohjalta. Tästä johtuen lajissa korostuvat
kestävyys, mukavuus, keveys ja ratsukon välinen tasavertainen yhteistyö.
Lännenratsu on työkaveri, jonka tehtävä on reagoida kevyesti ratsastajan
pyyntöihin ja tehdä oma-aloitteisesti oma osansa työstä ilman jatkuvaa
kontrollointia – niin rancheilla kuin kilparadoillakin.
marjoilmari2.jpg
Lännenratsastusta voi harrastaa minkä rotuisella hevosella tahansa. 
Lännenratsastuksessa kilpaillaan noin kahdessakymmenessä hyvin erilaisessa lajissa. Lajit vaihtelevat hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista
aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin.
Vaikka kilparadoilla ovat eniten esillä lajiin erityisesti kasvatettavat American Quarter- ja Painthevoset, lännenratsastuksen kilpailulajien kirjo takaa sen, että jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle löytyy sopiva laji.

Lännenratsastuksesta ihmisten omin sanoin

"Elämä on matka. Haparoivia askeleita uusien asioiden parissa, kokeilun riemua. Sielunkumppanuutta.

Tämä matka, tänne "kauas pohjoiseen" minun piti tehdä, jotta minä löysin sisältäni jotain aivan mieletöntä.

Pudotin sielustani ison kasan painolastia, sain tilalle jotain uskomatonta.
Tämä paikka, nämä aivan uskomattomat ihmiset täällä! Olen aivan ymmälläni, voiko näin upeita sieluja ollakkaan!

Tänne tulo oli kuin kotiin olisin tullut, tuntenut nämä ihmiset, hevoset ja tilanteet aina.

Otin sinut tarhasta ja sinä katsoit minua silmiin ja kysyit: Joko sinä olet valmis ottamaan minut vastaan, sellaisena kuin minä olen? Tässä ja nyt?

Minä olin. Sieluni otti sinut syleilyyn. Ja siinä sinä olit, eheyttäen minua.

Nyt minun matkani vasta alkaakin. Minä löysin täältä rohkeutta, uskoa, rakkautta, ja viisautta.

Kiitos Rajakorpi Ranch ja Anna Porola.
Jos minä jostain hevosen halusin ostaa, niin juuri sinulta. Koska sinä välität oikeasti. Sekä hevosista että ihmisistä."

"Iloa ja unelmia, välillä hikistä treenaamista, välillä pysähtymistä ja valaistumista. Oppimista ja onnistumisen tunteita. Pakoa arjesta ja hengähtämistä."

"Lännenratsastus on minulle voimavara jossa työskennellään yhdessä ja yhteisymmärryksessä hevosen kanssa. Maalliset murheet eivät yllä siihen hetkeen. On vain hevonen ja minä."

"Rauhottumista,omaa aikaa ja kiintymistä. Välillä jopa raskasta mutta silti se auttaa eniten ku on väsynyt, surullinen tai muute joku huonosti. Voin olla hevosen kaveri ilman että sitä tai omaa itseä täytyy pakottaa mihinkää"

"Lännenratsastus on mulle ainoa tapa ratsastaa"

"Lännenratsastus on minulle hienoja pienimpiinkin apuihin reagoivia hevosia. Vapautta työskennellä hevosten kanssa. Mahtavia valmennuksia. Taitavia ihmisiä. Uuden oppimista. Oman kehon "löytymistä" Entistä parempia keinoja opettaa hevosta."

"Minulle lännenratsastus ja hevoset ovat enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Lännenratsastus on yhdessä tekemistä hevosen kanssa pyrkien mahdollisimman keveään, pehmeään ja saumattomaan työskentelyyn. Hevosen annetaan myös olla hevonen ja oma itsensä omine ajatuksineen ja erehdyksineenkin (ilman että jäädään kontrolloimaan ja kantamaan tiettynä pakettina). Lännenratsastuksessa hevonen on ystävä ja työtoveri eikä urheiluväline."

"Lännenratsastuksessa oon oikeasti alkanu ymmärtään hevosia ja tulkitseen niiden käytöstä, oon oppinut että miten hevosen tulisi kulkea ratsastaessa ja miksi. Oon oppinu työstämään hevosta maasta, enkä ikinä oo voinut ees kuvitella että miten hyväksi hevosen voi saada pelkästään maastatyöstöllä.

Melkeen kaikki mun entiset luulot ja ajatukset hevosista ja ratsastuksesta on laitettu uusiksi, koska ikinä missään muualla ei sellasta mahollisuutta ees annettu tai mainittu, minkä mahollisuuen oon saanut nyt. Oon kehittyny nyt viimesen puolen vuoden aikana ihan hirveesti ja mulle opetetaan että mitä teen ja miksi ja minne se vaikuttaa.

Oon yllättyny siitä, että miten rauhallisia ja rentoja hevoset voi olla olematta laiskoja, niinku täällä. Ikinä ennen en oo nähnyt että se ois mahollista. Ei riitä sanat ees kuvaamaan mitä kaikkea oon oppinu näin lyhyessä ajassa ja mun silmät on auennu sille että kuinka väärin hevosia usein kohdellaan koska ei osata tulkita niiden käytöstä."

"Yhteistyötä, luottamusta, koko ajan uusien asioiden oppimista."

"Minusta se on määrätietoista ratsastusta hevosta kuunnellen ja kunnioittaen."

"Tällä lyhyellä kokemuksella olen päässyt fiilikseen että se on läsnäoloa hevosen kanssa, saman rytmin ja yhteyden löytämistä, itsetuntemuksen lisääntymistä."

"Ole läsnä. saat paljon, Annat paljon, opit paljon. Tyhjennät itsesi ja annat tulla sillä painolla ku tulee."